COM HO PUC FER PER ACCEDIR A LES SENSACIONS DEL CENTRAMENT EN MI MATEIX/A? Quines serien les sensacions alternatives a les emocions bàsiques com a fons de pantalla del nostre dia a dia? Doncs això t’ho voldria mostrar amb una PETITA PRÀCTICA íntima que et convido a provar. Et recomano que t’ho prenguis com un joc i que t’entreguis a ell si en vols treure la màxima informació. A més és tan senzill que el pots fer sobre la marxa sense que ningú més que tu se’n adoni.
Si fas l’exercici DE PEU et resultarà més clar, però també el pots fer assegut/da.
- La primera cosa que et proposo serà TOCAR DE PEUS A TERRA. Tots els savis de totes les cultures ho recomanen. Provem-ho, doncs. Per fer-ho, porta l’atenció al contacte que els teus peus fan amb el terra amb la intenció de recolzar-te en ells, de deixar que els peus sostinguin el pes del cos. La consciència dels peus et porta a l’ARA i a l’AQUÍ: al PRESENT. És el cap que s’angoixa anticipant el futur o recordant els mals moments del passat. Els peus però no es mouen mai del present. Per això sovint els oblidem.
- Sense perdre la consciència dels peus, porta ara l’atenció a la RESPIRACIÓ amb la intenció de fer els cicles respiratoris més lents, més profunds i més conscients cada vegada. Pots imaginar que a l’agafar l’aire pel nas aspires el perfum d’una flor, el retens un momentet i desprès el treus per la boca lentament com si volguessis bufar una espelma amb suavitat… Pots posar la intenció d’inspirar agafant per a tu energia, força, vitalitat i espirar deixant anar el cansament, les tensions, la pressa, l’estrès… que portes acumulat. La respiració conscient et porta AL JO INDIVIDUAL: et fa autoconscient de l’ésser individual que tu ets, de l’existència pròpia.
- Mantenir la consciència dels peus a terra i de la respiració em porta al meu JO, ARA i AQUÍ. I ara mateix, en aquest instant i en aquest lloc, JO NO ESTIC EN PERILL VITAL. De ben segur, tu tampoc… Repeteix-te aquestes paraules per a tu i mira si pots ACCEPTAR-LES com REALS: en aquest moment, realment, la teva vida no corre cap perill.
- Observa l’impacte que el fet d’acceptar que no estàs en perill vital genera en el teu COS (la musculatura es relaxa…), en la teva MENT (s’expandeix, el parloteig mental disminueix, s’asserena…) i observa com et sents en aquest moment, quina sensació t’envaeix ara? Això que comences a sentir ara és la CALMA: el fons de pantalla emocional natural d’un ésser humà adult quan no està en perill vital. La calma et centra en tu, el teu neocòrtex prefrontalagafa el comandament i et fa conscient de la teva presència i de la teva existència.
Això permet que sentis SEGURETAT, CONFIANÇA i que L’ACTITUD sigui ara D’APERTURA, obrint l’amplitud de mires i facilitant que acceptis la realitat tal qual està i que puguis adonar-te de les oportunitats que aquesta nova realitat ofereix. Al mateix temps que vas acceptant també que tens una experiència viscuda: professional i personal, uns recursos propis i un potencial a partir dels quals prendre les teves pròpies decisions.
Aquesta és la que jo anomeno actitud d’EXPLORADOR/A,amb els peus ben posats a terra, la mirada àmplia i endavant, orientada cap al futur. El referent ara ets tu mateix/a i allò que tens en aquest moment, per començar a construir. Tenint sempre present el benestar propi: difícilment ajudaràs als altres a estar bé si tu no n’estàs.
- Procurant conservar la sensació i emportar-te-la amb tu, pots alliberar ja la respiració i tornar a seure si t’havies posat de peu.
- Mantenir aquesta actitud al llarg del temps, evidentment també tindria un impacte notable pel que fa a la teva SALUT FÍSICA. I a la MENTAL.
Creus que prendries la mateixa classe de DECISIONS si el teu fons de pantalla emocional fos aquest?
Doncs aquesta és la base de la veritable RESILIÈNCIA PSICOSOCIAL ja que des d’aquesta actitud, els canvis ja no es relacionen inevitablement amb la supervivència sinó que ho fan amb la possibilitat de l’aprenentatge, de la transformació i del creixement personal.
Tot això i molts altres mètodes ho pots aprendre i practicar en el TALLER DE CENTRAMENTS que dirigeix la INGRID TORRA.
Dedicar una hora a la setmana a treballar activament en l’aprenentatge i l’entrenament de tècniques que t’ajudin a recuperar el teu centre i explorar com et veus i et comprens a tu mateix/a, als altres i al món que t’envolta és sens dubte una inversió intel·ligent.
Si t’interessa pots demanar informació sobre els horaris i els grups que segueixen oberts. T’agradarà!
Dolors.
Octubre 2024.